Het ontstaan

Leidsche Rijner Marc Kikkert was ruim tien jaar geleden het type mens wat sommigen zich bij een Vinexbewoner voorstellen; hardcore fan van (bak)steen. Zijn tuin? Een tegelparadijs met een tuinset erop. Het is een aandoening die je wel vaker ziet in de Vinex; angst voor organisch afval die leidt tot tegeltuinen met aan de bouwmarktschutting een regenbestendige poster van een plant.

 

Dat je in de zomer op je zwarte vlakte een Guiness Book of Recordswaardig omelet kunt bakken, realiseren velen zich dan pas. Aldus begon het in de loop der jaren toch te jeuken bij Marc. Tegels gingen eruit, planten kwamen erin. Voordat hij erg in had, had hij een tuin en daarmee een hobby: tuinieren. Met kwekerijbezoek, plantjesliefde en alles.

Piet Oudolf

Zijn grote inspiratiebron: Piet Oudolf, door velen gezien als een van de meest briljante tuinarchitecten die de Nederlandse bodem ooit voortbracht. Oudolf ontwierp publieke en particuliere tuinen overal ter wereld. Bekende voorbeelden zijn The Highline (een spectaculair park bovenop een oude verhoogde metrolijn) de 9/11 herinneringstuin in New York en een adembenemend mooie tuin in het Luriepark in Chicago. Googelt u de  man beslist als u hem niet kent en maak kennis met een fenomenale schilder met planten.

Een paar jaar geleden verhuisde Marc Kikkert van Langerak naar Het Zand, aan de rand van het Máximapark. Al snel viel zijn groene oog op een nog onbestemde lap grond in het park.

Wat als Piet Oudolf hier een tuin zou maken?

De Vinex is een paradijs voor dromers, juist omdat er nog plekken zijn om ze waar te maken. Niemand zal het in de stad in zijn hoofd halen om de Dom om te trekken, omdat ‘ie een mooier grootser plan heeft voor die plek. Maar waar nog niks is, kan alles. Kikkert ging met zijn idee (‘en daar komt een yogastrook’) naar de gemeente, alwaar de ambtenaren hem vol ongeloof ontvingen. ‘Maar als jij Piet Oudolf, de Rembrandt van de tuinen, echt zover krijgt een tuin te ontwerpen voor het Máximapark en zelf genoeg mensen en enkele tuinduizenden euro’s voor het ontwerp regelt , krijg je onze steun.’

Van start

Maart 2013 droeg de gemeente Utrecht ruim 5000m2 parkgrond officieel over aan de Aanleg en Beheergroep van de Vlinderhof in het Máximapark; een groep van ongeveer 25 vrijwilligers gaat het komende jaar keihard aan de slag zodat voorjaar 2014 de Vlinderhof, een ontwerp van Piet Oudolf, open kan.

Daarmee zal Utrecht in een klap op de wereldtuinkaart komen te staan en Leidsche Rijn met nog meer schoonheid uit de pop komen. Via de Facebookpagina van de Vlinderhof hebben Oudolffans vanuit Argentinië, USA en Japan al geïnformeerd naar de openingstijden.